Cum a inceput totul (episodul 1)

  • Data publicare 28-11-2019
  • Admin

Acest blog este pentru mine o misiune aproape imposibila. Nu am stapanit niciodata genul liric, am preferat sa rezolv 2 culegeri de mate numai sa evit o compunere literara. Mai mult, in proportie foarte foarte mare, vizitatorii site-ului meu de jucarii sunt femei - ce subiect interesant sunt lemnele pentru ele nu-i asa? Dar in ciuda acestor aspecte enumerate mai sus si a mai multor altora cu care nu va mai plictisesc, imi incerc totusi norocul.

Acum aproape 10 ani am incheiat socotelile cu Bucurestiul, ne-am mutat la casa in Pantelimon Ilfov unde viata este mult mai linistita. Traficul capitalei, gasirea unui loc de parcare devenisera inca din acea perioada destul de complicate si stresante. Am ramas singurul angajat al firmei mele de IT. Faptul ca am putut sa lucrez de la distanta mi-a permis sa imi desfasor activitatea fara sa ma deplasez prea mult, ceea ce imi convine de minune.

Activitatea din domeniul IT presupune - asa cum banuiti - sa iti petreci foarte mult timp in fata calculatorului. Deci, mai era nevoie si de o altfel de activitate (statul pe scaun nu se pune!) pentru a mentine o oarecare forma fizica. Astfel, am facut de toate, mai mult sau mai putin bine. Cu toate ca inainte de a incepe orice lucrare noua ma documentam cat se poate de bine, intre teorie si practica este o distanta mare - cel putin in cazul meu. Nu stau sa enumar acum toate domeniile noi pe care le-am incercat, dar au fost destule. Cert este ca la final am tras concluzia ca am o multime de scule adunate pe masura ce faceam ba una ba alta si ca imi place sa lucrez cu lemn.

Era in primavara anului 2017. Aveam lucruri imprastiate peste tot, nu mai stiam care pe unde este. Am primit ultimatum sa imi fac ordine in lucruri si asta am si facut. Podul casei nu era revendicat de nimeni, spatiul este destul de generos, asa ca acolo am decis sa imi amenajez un mic atelier. Usor de zis, mai greu de realizat. Daca este sa fac o comparatie - avand in vedere ca ma adresez publicului feminin - cea mai potrivita pe care am gasit-o este ca prelucrarea lemnului este asemanatoare cu croitoria. Difera materialul, lemn versus material textil (lemnul e de mai multe feluri: brad, cires, stejar, fag etc, materialele textile de asemenea: bumbac, stofa, dantela etc) si modul de prelucrare (pentru lemn e nevoie de un pic de forta si de ceva unelte, la croitorie o simpla foarfeca). In ambele cazuri se taie materialele dupa un tipar, se lipesc componentele din lemn sau se cos la croitorie, se finiseaza - slefuirea lemnului versus nu stiu exact ce fac croitorii dar sigur exista etapa asta si in cazul unei rochii de exemplu - si cam asta este. Nu stiu cat de fortata este aceasta comparatie, una mai buna nu am gasit.

Sa revenim insa la atelier. Primul lucru de care aveam nevoie, un banc de lucru, o masa mai exact. De acest banc urma sa atasez 3 scule: circular, freza si fierastrau pendular. Ca sa nu existe confuzii, asa arata cele 3 unelte hobby, in ordinea enumerarii de mai sus:

Cum a inceput totul (episodul 1)

PAL-ul sau MDF-ul foarte bine cunoscutele materii prime utilizate de catre constructorii nostri de mobila (din cauza pretului scazut) nu erau o optiune de luat in considerare. Aveam nevoie de un material mult mai rezistent, astfel incat am ales sa folosesc placaj. Dupa indelungi cautari am reusit sa gasesc placaj de fag (fag-ul este lemn de esenta tare), grosime de 15 si 18 mm lungime de 2500 mm si latime de 1250 mm. De la aceste dimensiuni s-a facut proiectarea bancului de lucru. Pe langa placaj, am comandat si cateva grinzi, nu mai stiu cat de lungi de 150x150 mm. Prima provocare a fost sa urc in pod foile de placaj, sunt grele si incomode. Dar despre aceasta si ce a mai urmat, in episodul urmator.