Numai cine nu munceste nu greseste (episodul 2)

  • Data publicare 29-12-2019
  • Admin

Acest episod este dedicat in principal constructiei bancului de lucru. Mi se reproseaza uneori ca nu sunt inteles, ca nu explic suficient, asa ca o sa dau cat mai multe detalii. Cateva poze adaugate, iarasi nu au cum sa faca rau. Bun, sa incepem. Trebuie sa avem in vedere ca aceasta a fost prima incercare de a construi o masa (intre timp am mai facut cateva), nu stiu cat de bune au fost ideile mele de la acel moment.

Pentru demistificare, materia prima despre care am povestit arata cam asa:

Grinda de brad
Placaj fag

Din grinzile de brad am construit un dreptunghi care surprinzator a iesit destul de bine. Nu a fost foarte complicat, grinzile taiate la dimensiune, lipite si prinse in suruburi. Cu acestea din urma cred ca am exagerat, deoarece barnele erau de 15 cm, iar lungimea suruburilor a fost de aproximativ 30 cm. Masina de insurubat cu acumulatori nu a putut sa indeplineasca aceasta misiune, astfel incat a trebuit sa folosesc metoda manuala "old school", proces in urma caruia am reusit sa stric o cheie cu clichet. Pe mijlocul grinzilor am taiat cu freza un contur dreptunghiular cu latimea de 15 cm si adancimea de 5 cm care pe conturul exterior avea exact dimensiunea unei placi de placaj - ce avea sa fie blatul mesei. Operatiunea a fost destul de laborioasa tinand cont de cantitatea de lemn care trebuia indepartata si de faptul ca trebuia sa fie foarte precisa. Nu era nevoie sa "decupez" toate cele 4 laturi, 3 erau suficiente, dar asta nu era un impediment pentru continuarea lucrarii. Noroc ca lemnul de brad este moale, cu greu imi pot imagina ce ar fi insemnat sa fac acesta frezare intr-un lemn de esenta tare. E prea tarziu sa fac o poza doar cu cadrul, dar desenul de mai jos ar trebui sa fie destul de edificator.

Cadru din lemn de brad

Dintr-o bucata intreaga de placaj de fag taiata exact 15 cm pe latime, 30 pe lungime si asezata pe structura construita anterior din brad a rezultat baza. Prindere simpla cu suruburi, nimic complicat aici. Operatiunea a fost facuta in pod, din aceasta faza deja nu puteam sa mai fac prea multe miscari din cauza marimii pe de o parte si a greutatii pe de alta parte. Departe de a fi inca gata, tentativa mea de banc de lucru era destul de grea. Asa ca mi-am pus problema picioarelor... Prin magazinele de bricolaj am gasit numai chestii din plastic care nu ar fi putut sa sustina tonajul mesei. In concluzie, a trebuit sa improvizez ceva, foarte durabil cu posibilitatea de reglare a inaltimii.

In timp ce ma chinuiam sa fac picioarele bancului de lucru, am gasit o modalitate de aranjare a sculelor pe peretele din spatele lui. Este vorba despre niste panouri metalice cu o multime de orificii si o diversitate de elemente de prindere pentru diferite tipuri de scule. Am cumparat de la doi producatori - nu fac reclama - si nu am sesizat nici o diferenta semnificativa intre ele. Arata ca in imaginile de mai jos. Desi pare a fi un haos total acolo cu scule de toate felurile aruncate de-a valma, eu sunt fericit si stiu cu exactitate unde este fiecare dintre ele. In plus am economisit o gramada de spatiu.

Panou

Despre picioare si celelalte operatii care au urmat in postarea care urmeaza.