Despre materii prime, procesul de fabricație și vopseaua Annie Sloan

  • Data publicare 25-05-2020
  • Admin

A trecut ceva vreme de la ultima postare pe blog. Promiteam că o să scriu despre aspiratoare, dar amânăm pentru un alt moment. Astăzi câteva vorbe despre procesul de creare al jucăriilor. Materia primă principală este placajul de fag, care, după cercetările mele, este cea mai bună opțiune posibilă. Fagul este un lemn de esență tare, iar din acest tip de placaj am construit bancul de lucru și toate sculele de care aveam nevoie în atelier. După 3 ani de exploatare nu am nici un regret. Placajele care se pot cumpăra de pe piața noastră și care se pretează la construcția de jucării includ pin, plop și mesteacăn.

Pinul și plopul sunt mai ieftine. Fiind materiale moi este mult mai ușor să lucrezi cu ele. Însă am decis să nu le folosesc deoarece scopul meu este să fac jucării durabile. Toată piața este plină lucruri de calitate discutabilă, am fost invățați să cumpărăm mult și prost și există foarte puține produse de folosință îndelungată. Placajul de mesteacăn este o opțiune deoarece în America de Nord se construiește mobila la scară largă din "baltic birch plywood". După cum sugerează și numele, este placaj de mesteacăn din țările baltice - aflate foarte aproape de noi - dar din păcate nu l-am găsit de cumpărat. Ce am găsit în schimb însă a fost un placaj produs într-o anumită țară din Asia, cu miez foarte moale - probabil plop - pe care nu l-am putut folosi la fabricarea de jucării.

De curând în oferta unei firme cu care colaborez am descoperit placaj de mesteacăn produs in România (cel mai probabil este bun) și va fi inclus în lista mea de materii prime.

Una dintre cele mai importante operațiuni ale procesului de fabricare a jucăriilor este acela de tăiere a materialelor. Din respect pentru natură pierderile trebuie reduse la minimum. Spre exemplificare, să aruncăm o privire pe următoarele două imagini.

Taiere materiale - elicopter

Din această bucată de placaj am reușit să obțin o față de elicopter (materialul alb cu șuruburi este macheta) - am nevoie de 3 pentru a obtine jucaria elicopter libelula vesela - 6 roți pentru jucăriile din seria mini, 2 fețe (sunt necesare 4) pentru mini camper van și un element de conectare a vagoanelor pentru trenul cu aburi. La momentul tăierii materialului scopul principal era să fac un elicopter, toate celelalte componente fiind bonus. De roți este nevoie întotdeauna, orice jucărie are cel puțin 4, de aceea nu sunt niciodată suficiente, le stochez pe dimensiuni pentru momentul în care o să am nevoie de ele.

Taiere materiale - elefant

Nici aceast exercițiu nu este foarte complicat. Scopul a fost să fac un elefant pentru trenul cu animăluțe prin lipirea celor 2 fețe. În plus am obținut 7 roți pentru acest tip de tren (o garnitură completă de 6 figurine are nevoie de 24 de roți), 3 roți pentru seria mini și 4 fețe - adică tot ce am nevoie - pentru Mini truck.

Pierderile de materie primă sunt minime. Pe termen scurt nu fac o jucărie extrem de repede deoarece adaug pași suplimentari. Dar nu este important, gândesc pe termen lung, nu mă grăbesc. Vreau să fac jucării de calitate la maximul posibilităților mele.

Vopsele Annie Sloan

Placajul sau lemnul din care sunt făcute jucăriile trebuie protejate. Părțile nevopsite sunt date cu ulei mineral, un produs natural cu indicativul "food safe". Copiilor le plac culorile, așa că după o cercetare amănunțită a produselor "toy safe" am ales să folosesc vopsea Annie Sloan. O cutie de un litru de vopsea arată ca în imaginea de mai jos.

Vopsea Annie Sloan

După cum se poate vedea scris pe cutie este "toy safe" certificată după standardul european BS EN 71-3:2013. Această vopsea are și o poveste interesantă. A fost inventată - după cum sugerează și numele - in Anglia de către Annie Sloan în 1990. Prima sa carte "The Complete Book of Decorative Paint Techniques" publicată în 1988 este considerată biblie în materie de design interior. M-a cucerit faptul că este o afacere de familie, iar mica ei fabrică de vopsele - pe care le folosește zi de zi în activitatea sa - se află în Oxford. Spre deosebire de orice altă vopsea folosită anterior, cea produsă de Annie Sloan nu are miros. Dacă ați vopsit vreodată ceva cred că știți la ce mă refer. Se usucă extrem de repede, nu mai mult de 20 de minute. Pentru fixarea vopselei pe jucarii se aplică un strat de ceară produs tot de Annie Sloan de asemenea "toy safe", după același standard. Ceara are nevoie de un timp mai îndelungat pentru uscare definitivă. Fiind produse naturale, vopseaua și ceara Annie Sloan nu sunt ieftine. Utilizarea unui finisaj cu asemenea caracteristici garantează că vă oferim tot ceea ce poate fi mai bun pentru copilul dumneavoastră. Aceștia iubesc jucăriile, iar copilăria este cea mai frumoasă perioadă a vieții noastre.

Toate informațiile despre vopseaua "Chalk Paint" și despre celelalte produse se găsesc pe pagina oficială Annie Sloan. Poate fi cumpărată online direct din România, am avut o experiență foarte bună cu magazinul allmycrafts.