Primul obstacol - picioare de masa (episodul 3)

  • Data publicare 13-01-2020
  • Admin

Asa cum povesteam in episodul anterior, baza bancului de lucru era destul de grea inca din aceasta faza a constructiei, iar pana la final aveau sa se mai adauge alte si alte elemente. Avantajul de a face ceva pentru tine (in cazul de fata un banc de lucru), este ca pornesti cu o idee despre produsul pe care vrei sa il construiesti, cu un plan mai mult sau mai putin pus la punct, iar pe parcurs poti sa faci ajustari in momentul in care te lovesti de situatii neprevazute. Asa a fost in cazul picioarelor, pe care nu le luasem la modul serios in calcul de la inceput.

"Tehnologia" pentru rezolvarea acestei probleme consta in taierea unor cercuri dintr-un lemn de esenta tare - neavand prea multe variante la dispozitie am ales fag. Cercurile se pot taia teoretic in mai multe feluri - folosind freza, fierastraul pendular, sau chiar si cu un circular fix (va mai amintiti imaginea cu aceste 3 scule din episodul 1 - obiectiv?). Dimensiunea cercurilor pe care le aveam de taiat (~12 cm) au dat insa ca varianta castigatoare carota - pe care o puteti vedea in imaginea de mai jos.

Carote lemn

Carotele se gasesc cumpara in diverse forme, principiul este insa acelasi, se foloseste impreuna cu o masina de gaurit. Dificultatea taierii folosind carota creste proportional cu duritatea lemnului, diametrul cercului si grosimea materialului - asta presupunand ca se foloseste o carota cu dintii bine ascutiti. Diametrul cercului de 12 cm, grosimea lemnului de fag de 20 cm au facut operatiunea destul de dificila. Din fericire nu aveam nici un termen limita, asa ca am taiat 20 de cercuri - fiecare picior avand nevoie de 5 piese. In 8 din cele 20 de piese am decupat un hexagon - deoarece un cap de surub metalic sau o piulita au exact aceasta forma. In imaginea de mai jos avem partile componente, de la stanga la dreapta: cercul simplu, cercul cu hexagon, surub (am folosit unul un pic mai lung la montaj) si piulita.

Carote lemn

De blatul construit anterior am atasat un cerc simplu si un cerc cu hexagon in care am lipit saiba. Alte 3 cercuri au facut un sandwich in urmatoarea ordine: cerc simplu, cerc cu hexagon plus surub montat, cerc simplu. Daca explicatia nu a fost dintre cele mai reusite - imaginea de mai jos cred ca lamureste totul - este unul din picioare la momentul scrierii articolului. Nu stiu daca a fost cea mai buna idee (simpla in nici un caz), dar am obtinut o masa cu picioare reglabile (daca rotim "sandwich-ul" de jos, cel format si 3 cercuri putem controla inaltimea). Picioarele sunt suficient de solide, nu au avut nevoie de nici un fel de lucrari de mentenanta in mai mult de 2 ani. Concluzionand, a meritat efortul, am preferat intotdeauna sa fac un lucru o singura data si bine.

Picior pentru bancul de lucru DIY

Avand baza cu picioarele montate, urmatorul pas a fost sa ii montez cei 3 pereti laterali. Dar, inainte de asta trebuia sa ma decid asupra amplasamentului final. Pe care l-am ales gresit, am inteles asta un pic ma tarziu cand am inceput sa folosesc efectiv bancul de lucru. Dar, despre spatiul avut la dispozitie si amplasarea mesei, in episodul urmator.