Pocket holes (episodul 5)

  • Data publicare 23-02-2020
  • Admin

Așa cum am precizat în episodul 4, pentru fixarea pereților laterali ai mesei am decis să folosesc o chestie despre care tocmai citisem la acea vreme - este vorba despre "pocket hole" (unealta se mai numește și Kreg jig) - o tehnică inventată și foarte des utilizată în America de Nord, dar mai puțin cunoscută pe la noi. În 2017 se găsea de cumparat la un singur magazin de bricolaj și intr-o singura variantă, cred că cea mai simpla. M-am multumit cu ea, am considerat că nu are rost să imi comand din afară, mai ales că nu știam cât de bună sau folositoare îmi este. Arata cam așa, o am si o folosesc și in prezent:

Dispozitiv pocket hole

Există multe modalități prin care 2 bucăți de lemn pot fi asamblate, sper să ajung la un moment dat să le cunosc și să le prezint pe toate. Dar, la viteza de melc cu care îmi scriu articolele de pe blog, cred că o treacă ceva vreme până sa ajung și acolo. Pocket hole este o modalitate foarte rapidă de asamblare, nu necesită adeziv și este suficient de rezistentă. Mai jos, cateva imagini în care incerc să prezint modul de utilizare și rezultatele. In concluzie, dupa 2 ani de folosire a bancul de lucru nu am avut nici un fel de probleme, sunt ok și o sa îl folosesc în continuare.

Utilizare dispozitiv pocket hole
Prindere pocket hole
Îmbinare pocket hole

Să revenim însă la etapa urmatoare. Primul obiectiv a fost să pot tăia mai ușor și mai sigur cu circularul. Vă mai amintiți cum arata? Daca nu, îl aveti în imaginea de mai jos, toate arata cam așa, o sa detaliez și principalele părti componente ale sale:

Componentele circularului
  1. masă circular - un cadru dreptunghiular metalic folosit la ghidare
  2. apărătoare superioară
  3. carcasă motor
  4. mâner - aici se ține mâna stângă
  5. lamă circular - extrem de ascutită, în general are viteza de ~6500 rotații/minut ceea ce face din aceasta o sculă periculoasa
  6. reglare adincime (deschide aparătoarea de jos a circularului, aici se ține mâna dreaptă)
  7. apăratoare inferioara

În principiu, pentru a taia cu circularul ai nevoie de un ghidaj. Unele circulare vin împreuna cu așa ceva, dar nu sunt ieftine. În cazul în care nu au, ghidajul se improvizeaza dintr-o scândură sau un dreptar fixat temporar pe bucata de lemn ce urmează a fi tăiată. Cheia unei tăieturi bune este ca masa circularului (cadrul dreptunghiular descris mai sus) să stea permanent lipit de ghidaj, iar acesta din urma să nu se miște în timp ce rumegușul rezultat îti vine fix în fata! Ca să vă faceti o idee și mai clara, în cazul în care am eșuat lamentabil cu explicația, cam așa se face o taietura cu un ghidaj improvizat.

Taiere la circular cu ghidaj

Deoarece nu m-am simțit niciodată confortabil să fac toate aceste operațiuni s-a născut ideea cu amplasarea circularului în bancul de lucru. Se găsesc desigur de cumpărat gata facute, dar masa cu care vin este foarte mica. În plus unde este satisfactia lucrului pe care il faci cu mana ta? Dar, despre fixarea circularului în bancul de lucru, plus imbunătățirile pe care i le-am adus în timp, greșelile pe care le-am facut, în episodul viitor.